•  
  •  
  •  
  •  

Télikertek, üvegházak

Ha valaki tartózkodás céljára is alkalmas télikertet kíván építeni, vagy csak egy erkélyt szeretne beüvegeztetni, a legtöbb esetben építési engedélyt kell kérnie a helyi önkormányzattól, ahol elméletileg részletes felvilágosítást kap az építkezést illetõ szabályokról. Társasház esetén a lakótársak beleegyezése is szükséges. Az adott szabályokat megismerve és betartva hozzákezdhetünk a tervezéshez

 

Télikert tervek ->

A tervezésnél legelõször a télikert helyét kell kijelölni, így alaposan át kell gondolnunk, hogy az épületet mire fogjuk használni. Ha például növényházként szeretnénk használni, szükségünk van minél több fényre. Itt a hely kiválasztásánál tehát arra figyeljünk, hogy a napfényt se fa se épület árnyéka ne csökkentse és a növényeknek nagyobb hõmérséklet és páratartalom szükséges, így a csobogó, szökõkút vagy beltéri tó elengedhetetlen a szép növényház érdekében. Lakó célú télikert, üvegház esetén fontos szerepe van a szellõzésnek és az árnyékolási lehetõségnek. A télikert és üvegház lehetõvé teszi, hogy átmeneti kiegyenlítõ zára legyen a lakóépület és kert között. Ha eldöntöttük, hogy mi lesz a funkciója építményünknek, már csak a helyes fekvés kiválasztása marad, és szociológiai igényeink kielégítésének kiépítése.


Keleti fekvés: A reggelihez kellemes meleget nyújt és munkavégzéshez is megfelel, mivel a forró délutáni nap nem süt be a helységbe.

Nyugati fekvés: Nyáron nagyon meleg, mert a napközben felmelegedett levegõ késõ estig tovább forrósodik, télen viszont a nap annyira alacsonyan jár, hogy maga is hozzájárul a fûtéshez. Ez a fekvés ideális a legjobban a növényházaknak.

Északi fekvés: A munkahely kialakításának szempontjából kedvez. Elegendõ fényt biztosít a munkához de nem kápráztat. Az északi fekvésû télikert megvédi a házat a lehûléstõl, mivel a hõveszteség a fal és ablakfelületeken át ezen az oldalon különösen nagy. A télikert így klímakiegyenlítõ szerepet tölt be.
A szociológiai igényeink kielégítését nagymértékben megkönnyíti ha a ház és a télikert egy légterû. Így a fûtés megoldott, a víz , villanyáram bevezetése is megkönnyebbül. Ami a felépítendõ télikert formáját illeti, ügyeljünk az építkezés során arra, hogy harmonizáljon a házzal.

TIPP: Nyeregtetõs házak elõnye a magas tetõgerinc ami lehetõvé teszi a nagyobb méretû növények elhelyezését.Jó ha a bejáratot akkorára tervezzük, hogy talicskával is könnyen megközelíthetõ mert a szükséges föld, trágya, növények hordási idejét nagymértékben lerövidíti. Ami a télikertek burkolását illeti, két választásunk van. Vagy nyersen hagyjuk a területet és a szabadföldbe ültetjük kedvenceinket , ügyelve a nem mediterráni éghajlatra. Tehát ide szobanövényeket, trópusi pálmaféléket ültessünk, így a tápanyag utánpótlás egyszerû az átültetések pedíg elfelejthetõek. Ennél a stílusnál nagy elõny, hogy a növények beültetése után építhetünk még burkolatot. Ha viszont inkább pihenés vagy munka céljára építjük a télikertet akkor kiönthetjük az alapot betonnal, vagy más burkoló elemet is használhatunk, így idõállóbb és stabilabb lesz szerkezetünk és jobban megtartja a hõt.

Télikertek, üvegházak ( 12 kép )


Kapcsolódó cikkek

Teraszok, kiülõk, pergólák, lugasok
Tetõkertek, zöldtetõk


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft