•  
  •  
  •  
  •  


Normál Apró fenyőkéreg

3 termék ebben a kategóriában
3 termék ebben a kategóriában
 
 
 
Kertész berkekben a legpopuláriasabb fenyőkéreg-fajta a normál APRÓ FENYŐKÉREG (vagy egyszerűbb nevén: mulcs). Attól függetlenül, hogy a durvább, nagy és dekor fenyőkérgekkel szemben ez kisebb méretben gyártják, a leginkább megfelelő akár cserepes növénydekor vagy kisebb területek dekorációs céljainak a megvalósítására is, természetesen csak amennyiben fenyőkéregben gondolkozunk. Például az orchidea tövére is mulcsot szoktak szórni, mert rendkívül jó a nedvesség-megtartó képessége a fenyőkéregnek, sokkal inkább, mint az egyéb dekorációs elemeknek (például kavicsok).
 
A fenyőkéreg hosszú távon sokkal igénytelenebb, mint a gyepszőnyeg, vagy gyepesítés. Éppen ezért sokan fenyőkérget használnak hogyha sok kisebb területekre (kövek között, vagy 1-2 m2-es területet) szeretnének kültéri dekorációt felvinni.
 
A fenyőkéreg gyakorlati alkalmazása a kertészkedésben: 
 
Leginkább gyomosodás megelőzéséhez használjuk a fenyőkérget (vagy mulcsot), és figyeljünk oda arra is, hogy ha bomlik, idővel (ez a fenyőmulcs esetében nagyon hosszú idővel jelentkezik csak) akkor savasíthatja a talajt ha a mulcsot olyan helyre szórtuk, ahol az éghajlati adottságok az eleve savasodásra hajlamos talajjal összejátszik! A fenyőkéreg bomlása közben biztosítja a növények tápanyagellátását is.
 
Ajánljuk bogyóéfélék illetve elsősorban gyümölcsbokrok alá. Ezekhez a fajta bokrokhoz ajánlati tudjuk továbbá a fenyőkéreg mellett a komposztot vagy lombkomposztot. A mulcsot (vagy fenyőkérget)nyáron ha szárazabb az időjárás, kevesebb a csapadék mennyisége, akkor locsolni szükséges hogy megfelelően nedves legyen, így tartja a talaj nedvességét anélkül, hogy cserepesre száradna, vagy izzana, ugyanis a nedvesség alulról hűti a fenyékéreg réteget a talajon. Tipikisan nagyobb területen is elszórható a fenyőkéreg, esetleg egy térelválasztó réteggel elválasztva a pázsittól a barna - zöld kompozíció gyönyörű tónust adhat kertünknek.
 
Ha kisebb növényeket ületetünk, akkor a csöpögtető réteg fölé közvetlenül szóratjuk a friss fenyőkérget, hogy a talaj explicit folyamatosan maradjon. Lásd csepegtető csövünket másik kategóriában: http://kerteszkedes.hu/hu/csepegteto-csovek/cso-csepegteto-polidrip-16-33-2l-h
Ezen a videón fenyőkéreg terítést kísérhetünk nyomon a fennt említett technikával : 
 
 
Érdekességek a fenyőkéregről : 
Érdemes megjegyezni, hogy a gyomréteg a fenyőkéreg alól nem csak azért nem nő ki, mert nem kap napfényt a kártevő növény, hanem mert a fenyőkéreg nedevességgel és napfénnyel vegyített gyomosodási szakaszai közben nem kap napfényt - hanem mert a fenyőkéreg a bomlása során eleve olyan anyagokat termel, mely meggátolja a kisebb gyomféléket hormonálisan a növekedésben. Így nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a fenyőkéreg a kertészek és gyomos kertek legjobb barátja.
 
Talán furcsának fogják tartani, amit most szándékozom mondani, de mi olyan tájon élünk, ahol már most kell arról gondolkoznunk, hogy miként őrizzük meg a talajban tárolódott nedvességet, vízkészletet. Nos, ehhez a talaj felszínét folyamatosan porhanyósan kell tartani felszíni talajmunkával. Ahol lehet - főleg a kertekben - alkalmazzuk a talajtakarás nehezen terjedő, de fölöttébb előnyös módszerét, mert a szalmával, lekaszált fűvel, fenyőkéreggel takart talaj nyáron nem melegszik fel, nem párologtatja el a benne felhalmozott vizet, nem gyomosodik el. De ha hosszabb szárazperiódusok lesznek, akkor még a most árvízzel küszködő vidékeken is öntözéssel kell pótolni azt a vízmennyiséget, amelyre a növényeknek feltétlenül szükségük volna, de nem hull le a mennyekből.
A webáruházzal kapcsolatos kérdésekben keresse kollégánkat
Kovács Gábor
+36 70 275 7630
Kosár
0 termék
0 Ft
» Fizetés
Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft