•  
  •  
  •  
  •  


Gyomirtók

5 termék ebben a kategóriában
5 termék ebben a kategóriában

 

 

 

A gyomnövények évezredek óta megkeserítik a kultúr- és dísznövénytermesztők életét. Akinek kertje van (akár kicsi, akár hatalmas) tudja mit jelent, amikor a gyomok elszaporodnak. A régi idők kertészei kézzel gyomláltak – van, aki még ma is erre a módszerre esküszik. Nagy kertekben viszont legtöbbször nincs kapacitás a kézi gyomlálásra, ekkor jön segítségünkre a gyomirtószer.

 

Milyen gyomokat irthatunk ki a gyomirtószerekkel?

A legismertebb és legelterjedtebb gyomok a kétszikűek osztályából kerülnek ki. Az olyan növények, mint a tyúkhúr, az árvacsalán, a gyermekláncfű vagy a pipitér mindenkinek ismerősek lehetnek, de a kertészkedőknek főleg. Termesztett növényeink legtöbbje kétszikű, ezek között érzik legjobban magukat a kétszikű gyomok is. Egyszikű gyomnövények esetében könnyű dolgunk van, amíg a gyomirtó teszi a dolgát, addig kultúrnövényeinket semmi kár nem éri. Legtöbbjük évelő növény: tehát szinte minden évben találkoznunk kell vele. A gyomnövények egységes tulajdonsága, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor megjelenik, növekedési szakasza pedig gyorsabb, mint a környező növényeké. Összességében elmondható, hogy az egy- és kétszikű gyomnövények között is vannak évelők, tehát szó szerint a gyökerétől kell megoldani a problémát.

 

Hogyan működik a gyomirtószer?

Általánosságban elmondható, hogy a gyomirtószerek olyan különböző vegyületeket tartalmaznak, amelyek elpusztítják a gyomnövényeket. Egyesek a gyomok csírázását gátolják, mások a gyom növekedése számára létfontosságú vegyületeket oldja fel. A gyomirtás során akkor van a legkönnyebb dolgunk, amikor kétszikű növényeink közé egyszikűek fészkelték be magukat, vagy fordítva. Léteznek kifejezetten egyszikűt és kétszikűt elpusztító gyomirtószerek. A gyomirtószereknek két nagy családja ismert: a totális és a szelektív gyomirtószerek. A totális gyomirtószereknek már az elnevezése is árulkodó, nem nehéz kitalálni, hogy ezek a szerek mindent kiirtanak. Ilyen totális gyomirtószer a Glialka Star is. A szelektív gyomirtószerek az egyszikű vagy kétszikű gyomnövényekre specializáltak, például a Gyom-Stop gyomirtószer, amely az egyszikű növényekből álló pázsitban megjelenő kétszikű gyomnövények ellenszere. A szelektív gyomirtószerek egyik alapelve, hogy a kétszikű gyomok olyan élettani feltételeit támadják meg, melyek az egyszikű növényekben nincsenek jelen vagy teljesen másképpen működnek.

 

Hogyan irtsuk ki a gyomokat gyomirtószerrel?

A különböző gyomirtószerek közös jellemzője, hogy permetszerként juttatjuk a növényekre. A napjainkban kapható gyomirtószerek nem veszélyesek az egészségre, a környezetre, természetesen körültekintő, szabályos alkalmazás mellett. Minden egyes gyomirtószernek megvan a maga higítási aránya, melyet mindig tartsunk be! A túl híg gyomirtószer nem pusztítja el a gyomokat, a túl tömény pedig tönkreteszi a kultúrnövényeket is. Mindig használjunk védőfelszerelést (pl.: kesztyű, sisak) permetezés, gyomirtás közben! Ha az időjárás a mi oldalunkon áll, akkor a legmegfelelőbb, ha esőzések után pár nappal (de nem esős napokon), és az esetleges aszályokat megelőzve permetezünk. Ennek egyszerű okai vannak: esős időben a gyomirtószernek nincs ideje felszívódni a növény levelein és szárán, aszályos időben pedig a megvastagodott levelek és szárak állják útját. A gyomirtószeres kezelés előtt, ha van lehetőségünk (például a pázsitot lepték el a gyomnövények), akkor nyírjuk le a füvet, mert a gyomok zsenge, fiatal hajtásai könnyebben felveszik a gyomirtószert. Lehetőleg szélcsendes időben permetezzük a gyomirtószereket, hogy nehogy olyan növényekre is kerüljön, melyeket nem szándékozunk kiirtani.

 

Mi a teendő a gyomirtás után?

Először is legyünk türelemmel. A gyomitószernek idő kell, hogy felszívódjon, ez általában egy nap körül van. Pázsit gyomirtás után egy ideig ne járkáljunk a gyepen és ne engedjünk gyerekeket vagy állatokat a gyomirtószerrel kezelt területre néhány napig. Amennyiben takarmányozás céljából termesztünk füvet, úgy a haszonállatoknak ne adjunk belőle a gyomirtás után pár napnál korábban. Ha kétszikű kultúr- vagy dísznövényeikre is került a gyomirtószerből, akkor bő vízzel mossuk le őket, nehogy elpusztuljanak.

A webáruházzal kapcsolatos kérdésekben keresse kollégánkat
Kovács Gábor
+36 70 275 7630
Kosár
0 termék
0 Ft
» Fizetés
Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft