•  
  •  
  •  
  •  

Virágtálak

Otthonra, rendezvényekre, ajándékba. Izlés szerinti alapba. Ez lehet kosár, vagy bármilyen tartó amit díszíteni szeretnénk. A lényeg, hogy a tûzõhabot tudjuk mibe belerakni. Lapos tálnál használhatunk oázisfixet oázis tüskével. Ez arra szolgál, hogy a tûzõhab ne mozduljon el, ha mozgatják.

A virágtálaknál is vannak fontos szabályok, amiket be kell tartani. Itt is figyelni kell az arányokra. Fontos a súlypont és a szín.
Az arányok: az egyharmad és a kétharmad. Az alsó egyharmad szerepét mindig a tál tölti be. A felsõ kétharmadon a virág foglal helyet. A virágfejek nagysága és színe is szerepet játszik a tál készítésben, ugyanúgy, mint a csokorkötésnél. Figyelni kell, hogy mikor ránézünk a tálra, ne azt a benyomást keltse, hogy felborul.


1.lépés: a tûzõhabot áztassuk be vízbe. Soha ne nyomjuk le a víz alá, mert nem tudja rendesen megszívni magát. Hagyjuk, hadd merüljön le magától a víz alá.
Tanács: a virágok és zöldek szárát minden esetben szikével ajánlott vágni, mert a szár hegyesebb lesz, így könnyebb beszúrni az oázisba. A virágokat (amelyiken van levél) lelevelezzük, hogy semmi ne gátolja munkánkat.

2.lépés: ha eléggé megszívta magát vízzel, vágjuk megfelelõ méretûre, hogy bele tudjuk rakni az edénybe. Ha magas falú tálat használunk, az a legjobb, ha bele tudjuk szorítani az oázist. Oda kell figyelni, hogy lehetõleg az oázis teteje kb. 1 cm-re kilógjon a tálból. Ez a zöld növények miatt fontos. Ha lapos az oázis és belesüllyed az edénybe, nem tudjuk beleszúrni a növényeket. Illetve felfelé fognak állni, így nem takarnak semmit és esztétikailag is csúnya. Az oázist minden esetben teljesen takarjuk el.
Ne látszódjon!
Természetesen csak az oázis szélét.

3.lépés: mikor készen vagyunk a zöldeléssel, következhetnek a virágok. Ha kerek tálat csinálunk, lehetõleg kerek formában szúrjuk be a virágokat. Ha esetleg nem elég a virág, vagy nem tudjuk kihozni a kerek formát, segítenek a zöld növények, kiegészítõk. A felhasznált zöld növények soha ne takarják a virágokat, mert nem zöld növénytál a cél,hanem virágtál. Törekedjünk, hogy a tál ne legyen lukas. Ne lehessen látni sehol sem az oázist, mert úgy tûnhet, hogy spóroltunk a virággal.


A virágtálak elõnye: nem kell kivenni a csokrot a vázából, hogy levágjunk a szárából. Viszont ha azt szeretnénk,hogy a dísz sokáig bírja még, akkor rendszeresen öntözzük vízzel!
Minden virágtálnál tudni kell elõre, hogy milyen helyre kerül. Ha asztalra, az sem mindegy, hogy milyenre. Ha kerek asztalra, a tálunk kerek legyen. Ha négyszög alakúra, szintén lehet kerek de lehet kissé szögletes is. Ha pedig téglalap alakú asztalra kerül, én ovális, vagy hosszú, lapos díszt ajánlok. Ez szintén az esztétika miatt fontos. Nem csak a forma lényeges, hanem, hogy milyen célra használjuk az asztaldíszt.

Olyan asztalnál, amit körül ülnek szó sem lehet magas asztaldíszrõl, hiszen nem látják egymást a körülötte ülõk (bár lehet, hogy valakit jobb nem látni) és ez nagyon zavaró. Ha állófogadásra készítjük, már tehetünk magasabb díszt az asztalra. A vendégváró asztaloknál ha fent marad a virág ebéd, vagy vacsora közben az asztalon, figyelni kell, hogy lehetõleg ne legyen széles, mert az evõeszköz, pohár, tányér már nem fér el, vagy csak szûkösen. Különbözõ féle képpen helyezhetjük el a díszeket.

A virágtálak formája lehet:

  • félgömb, kupola, nyújtott:vonalas
  • grafikus stílus, paralel.

Virágtálak ( 8 kép )


Kapcsolódó cikkek

Virágkötészet célja
Általános tudnivalók
A csokor
Virágkosarak
Szárazkötészet


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft