•  
 •  
 •  
 •  


Új téma


Tudásbázis: Pázsit, gyep
 • Fűmagvetés probléma - ritka a fű

  Sziasztok, teljesen új vagyok itt és szeretnék hozzátok kérdéseimmel fordulni. Kb. 6 hete vetettem el kezdőként 400m2-en szárazságtűrő fűmagot, egy kis helyre árnyéktűrőt. Minden előkészület megtörtént, gyomírtás, ásás, kapálógépezés, gereblyézés, hengerezés, felkaparás és a fűmag vetése kézi fűmagvetővel majd hengerezés, öntözés. Anyagos a talaj, nincs öntözőrendszer egyenlőre, a vetést követően 2 hétig 1 szál fű nem kelt ki, már majdnem kétségbe estem.
  Naponta háromszor tudtam öntözni, reggel, délután és este. Hiába, dolgozni is kell valakinek, nincs időm folyamatosan nedvesen tartani a gyepet, ez csak álom öntözőrendszer nélkül. Aztán 3 hét után - mivel nem cseréltem földet - ekkor kínomban kiszórtam kézzel tőzeges földet mindenhova, csak a felszínre, gondolva, hogy majd csoda történik és a víz bemossa majd a talajba. Ezután, úgy 3 héttel a vetés után aztán elkelt kinőni a fű úgy össze-vissza. Segített egy kis eső is, így 6 hét után most olyan 90%-os felületem van, van ahol 2-3cm van ahol 7-8cm a fű, a hiányos részeket 1 hete újravetettem. Van ahol áll a fű, mint a cövek (fák alatt), valahol laposodik, gondolom vízhiány.
  Kérdéseim:
  - mit csináltam rosszul? Hogy nem hozattam termőföldet és nem dolgoztam be, azt sejtem.
  - meg kell várnom, hogy mindenhol 8-10cm legyen a fű és utána 5cm-esre nyírjam? Amit újravetettem, azt a részt hagyjam ki a nyírásból, de nagyon sok helyen ezt nem tudom.
  - mikor telepíthetem ki a gyerekek játékait, kisházat, csúszdát, stb.?
  - megjelentek természetes a gyomok, ezeket kézzel huzogatom ki, állítólag legalább 3 nyírást követően lehet csak gyomírtózni, de csak őszre javasolták ezt, ilyen melegben nem, ez igaz? És mit javasoltok gyomírtásra?
  - mikor kell esetemben mondjuk trágyázni?


  Téma létrehozva: 2011-05-20 20:09:27 Kérdezte: Fülöp
 • A fűmagvetésnél a talajelőkészítési munkálatoknál sok kis hibaforrás van. A kémiai gyomirtásnál ameghatározott mennyiség többszöröse lett kifújva, akkor sokáig nem lehet fűmagot vetni bizonyos részekre. Továbbá a zacskóban lévő fűmagot mindig fel kell keverni, mert a fűmag "leül" a zacskó aljára, így ez is eredményezheti a nem egyenletes kelést. A 90%os kelés az egy jó százalék. Van hogy a hangyák viszik el a fűmagot több n2-nyi területről. A következőt tanácsolom: A füvet 5-6 cm-esre nyírni, majd felülvetni föld és fűmag keverékkel, igy 2 hét mulva (redszeres öntözésnél) mikor ismét fűnyírásra érett, akkor 6-7 cm-esre nyírni. A 2-3ik nyírást követően és rászórnék hosszú hatású műtrágyát. Hetente nyírnám 6-7 cm-es magasságon. A redszeres nyírással a gyomok nagy része kihalódik. Amikor a fü megerősödik... 6-7 nyírást követően, akkor már "elbír" akár kémiai gyomirtást is. Erre a Gyom-Stop nevű szert javaslom.


  Létrehozva: 2011-05-22 08:30:15 Válaszolt a szakértő

Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft