•  
  •  
  •  
  •  

Kerti utak kezelése

Valójában a kerti út alapjainak készítését annak funkciója határozza meg. A fõ közlekedési utaknak, autóbehajtóknak és a kaputól a ház bejáratáig vezetõ járdarészeknek különösen erõsnek és idõállónak kell lenniük. A szélességükkel pedig ne fukarkodjunk, hiszen az érkezõk számára nincs zavaróbb, mint mikor libasorban kell lavírozniuk a járdán. Ezért ezekhez az utakhoz általában beton alapot készítünk, és szélesebbre tervezzük õket.


A kerten belüli létesítmények közötti kerti utakkal már szabadabban bánhatunk. Ezek lehetnek már keskenyek is, és a beton alap nem kötelezõ, hiszen nem kell nagy súlyt elbírnia huzamosabb ideig. Ha nincs beton alap, akkor is gondoskodnunk kell az út vízelvezetésérõl, és arról, hogy ne süllyedjen meg, ezért elengedhetetlen a 7-8 cm vastag kõzúzalék, vagy drén réteg, melyet tömörítünk doronggal, vagy lap vibrátorral.
A tükör kiásása elõtt jól gondoljuk át, hogy beton, vagy drén ágyas kerti utat szeretnénk-e.TIPP: a kerten belüli betonozások számát a lehetõ legkisebbre kell venni, mert a beton még hónapokig szívja magába a vizet, így füvünk bizonyára egy hónapig nem lesz, a továbbiakban pedig a beton kémhatása fogja befolyásolni a kerti növényeink növekedését.

Az útburkolatok rendkívül sokfélék és sokszínûek lehetnek. Készülhetnek különbözõ méretû kövekbõl, vagy faelemekbõl. Ilyen pl. a kõzúzalék út, vagy gyöngykavics út. Ezeknél az útfajtáknál, ha már az alapot eldöntötték, mindenképpen számítsák bele mind az árba, mind az idõbe a szegélyt, mely megakadályozza, hogy a kisebb köveket, zúzalékot lemossa az esõ az út vonaláról.

Kerti út alapok készítése ( 5 kép )


Kapcsolódó cikkek

Gyermekjátszók
Homokozó
Kerti út burkolása
Kerti út fából
Kerti utak


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft