•  
  •  
  •  
  •  

Tél a kertben

Ásás télen, hogyan ássunk:

Jól bevált szokás a télen szabadon maradt talaj átforgatása. Ez agyagos talaj esetén elég nehézkes feladat, ám pont ebben az esetben ajánlott. Az ásást minél korábban el kell végezni, amikor nem fagyott vagy ázott a talaj. Ehhez a legjobb eszköz az ásó. Többféle ásó- és nyéltípus közül válogathatunk, amelyekkel az ásás könnyebbé tehetõ. Mechanikus kultivátor használata esetén legalább háromévente végezzünk mélyásást is a talajon.
Jobb, ha alkalmanként mindig csak egy kevéske ásással próbálkozunk. Inkább feszítsük ki a talajt, mintsem kiemeljük. Ha bármely okból nehéznek találjuk az ásást, használjunk inkább vasvillát. Vásárolhatunk kiegészítõ nyelet, vagy akár speciális rugóval ellátott ásót is munkánk megkönnyítése érdekében.

Az ásásnak három fõ módszere van:

Forgatás vagy villázás: ásóval vagy vasvillával végzik, a lemezt vagy villát teljesen belenyomva a földbe. A földet ezután átforgatják, majd visszaejtik az eredeti helyére. Ez a módszer a könnyû, jó vízelvezetésû talajokon elõnyös.
Egyszerû ásás: viszonylag nagy, üres földterületek feltörésére alkalmas. Ásólapátnyi mélységben ássunk ki egy kb. 30 cm mély, egyenes oldalú árkot, a földet tegyük talicskába. Visszafele haladva ássunk ki egy hasonló árkot az elõzõ mellett, és a földet ebbõl lapátoljuk az elsõ árokba. És így tovább
Dupla (kettõs) ásás: olyan, mint az egyszerû ásás, csak itt az árok alján egy ásónyom mélységben átvasvillázzák a földet visszatöltés elõtt.
Ásás helyettesítése: egyes kertészek ásás helyett a kezdeti ásás és nagy mennyiségû szerves anyag kijuttatása után kis, utakkal körülvett ágyásokat készítenek, hogy az ágyásokat taposás nélkül, minden oldalról könnyen meg lehessen közelíteni. Az ágyásokhoz vastag talajtakaró formájában évente adnak szerves anyagot, amely természetes módon dolgozódik be.

Talajvizsgálat:

A talaj nagyon fontos szerepet játszik a növények életében, ezért érdemes minél többet megtudni kertünk talajáról. Vizsgálhatjuk úgy talajunkat, hogy kiásunk egy ültetõkanálnyi nedves földet, és összegyúrjuk tenyerünkben. Ha szétmorzsolódik és nem áll össze golyóbissá, sok homokot tartalmaz; míg az összetapadó föld inkább agyagban gazdagabb. Egy másik hasznos vizsgálat, amikor egy csavaros tetejû üvegbe kevés talajt teszünk, majd tiszta vízzel félig feltöltjük, erõsen összerázzuk, azután egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Így a rétegek jól elkülönülnek majd. A legnehezebb összetevõk a fenékre ülepednek, erre kerül a durva homok, majd felfelé haladva az egyre apróbb részecskék, az agyag és az iszap, legfelül pedig a víz felszínén lebegve a szerves anyagok. Mind a könnyû, mind a nehéz talaj szerkezetén nagymértékben javít a szerves anyagok hozzáadása.
A nagyobb kertészetekben kapható talajvizsgáló felszerelések, melyek alkalmasak nitrogén, kálium és foszfor vizsgálatára, valamint a pH-mérésre. A legpontosabb eredményt úgy kapjuk, ha a kert különbözõ pontjairól veszünk mintát, majd ezeket elkülönítve megvizsgáljuk. Léteznek talajvizsgáló laboratóriumok is, ahol részletesebb pH és tápanyag-vizsgálati eredményekhez juthatunk.

Kerti komposzt készítése:

Minden kerti talajnak elõnyös, ha lebomlott szerves anyagot adnak hozzá. A téli ásás során minél többet dolgozzunk belõle a talajba. Csak korlátozott mennyiségben juthatunk hozzájuk, ezért az a legjobb módszer, ha mi magunk állítjuk elõ a komposztot, amely egy nagyon értékes talajjavító anyag. A legjobb, ha a növényi anyagokat edényben tartjuk, így gyorsabban bomlanak le. Ehhez három alapfeltételt kell biztosítani: levegõ, nedvesség és meleg. A deszkaléces fatartók kiválóak erre a célra, de a vastag oszlopok köré kifeszített drótháló szintén megteszi. Gyorsabb rothadást eredményez, ha a tartót dobozból hajtogatott kartonpapírral vagy más hasonló anyaggal béleljük. Többféle kerti tartó kapható kereskedelmi forgalomban. A nagyobb méretûek hatékonyabbak, mint a kisebbek. Ideális esetben két tartó kerüljön egymás mellé: amíg az egyikben komposztálódik a növényi anyag, addig a másikat feltölthetjük.
Szinte minden növényi anyag rátehetõ a komposztdombra, jó eredmény érdekében keverjük össze õket (a sûrû anyagokat laza szerkezetû anyagokkal, a fás anyagokat viszont elõször aprítsuk fel). Ne adjunk bele terjedõ tövû gyomokat vagy olyanokat, amelyek hullajtják a magjukat és hagyjuk ki a fertõzött, vírusos növényeket is.
A zöldségpucolásnál keletkezõ hulladék is megfelelõ módon komposztálódik, viszont ezeket elõször aprítsuk fel, hogy gyorsabban lebomoljanak. A tojáshéjat pedig zúzzuk össze. Ne tegyünk a komposztba fõtt ételt, húst, mert ezek odavonzzák a különbözõ férgeket, és kellemetlen szagot árasztanak. Hasznos, ha néha kerti földet szórunk a domb tetejére, és ha idõnként az egészet átforgatjuk. A komposzt elkészülési ideje kb. 3-6 hónapot vesz igénybe.

Virágszegélyek eltávolítása:

A szegélyek kora téli rendbetétele javít a kert megjelenésén, miután a legtöbb évelõszegély befejezte a szezont. Az elhalt és pusztulófélben lévõ szárakat, hajtásokat és virágzatokat a növény tövénél le kell vágni metszõollóval, és a körülöttük növõ gyomoktól is meg kell szabadulni. Nem minden évelõt kell azonban visszavágni, mert vannak olyanok, amelyek virágzatai és termései egész télen át vonzóak maradnak, vagy olyanok, amelyek az évelõktõl eltérõen örökzöldek. Végezetül vannak olyan növények is, melyek télen virágoznak. Ebben az esetben a sérült, sárguló leveleket távolítsuk el, szükség esetén támasszuk ki a növényeket.

Kerti szerszámok és gépek karbantartása:

A tél a legalkalmasabb idõpont a szerszámok és gépek karbantartására.
A kézi szerszámok: Csiszolópapírral vagy fémdörzsölõvel eltávolíthatjuk a makacs szennyezõdéseket vagy a megjelent rozsdafoltokat szerszámainkról. A metszõkéseket, a hollandkapát és az ásókat meg kell élezni. Reszelõvel vagy csiszolókõvel ezt a munkát mi magunk is elvégezhetjük. A vágóeszközöket azonban jobb szakemberrel megéleztetni.a tisztítás után olajjal kenjük át a fém- és mozgó részeket. A kapák, gereblyék, ásók és vasvillák fanyeleit célszerû finom dörzspapírral átcsiszolni, felületüket lesimítani, vagy indokolt esetben lecserélni.

A gépek karbantartása:

Elektromos gépek: Ezek általában nem igényelnek sok karbantartást, viszont a biztonsági elõírásokat be kell tartani. Ellenõrzésnél gyõzödjünk meg arról, hogy a gép csatlakozója épségben van-e, helyesen kötötték-e be vagy a kellõ biztosítékkal van-e ellátva. Ügyeljünk arra, hogy a vezeték ne legyen megtörve, szigetelése tökéletes legyen.
Benzinmotoros gépek: Mindig olvassuk el a használati utasítás karbantartásra vonatkozó részét, mert a motor típusa gépenként változhat. Téli tárolás elõtt a következõket végezzük el: Ürítsük ki a benzintartályt, és mûködtessük a motort, amíg le nem áll. Tisztítsuk meg alaposan a gépet, és vékonyan kenjük be olajjal a fémrészeket. Tegyünk zsírt a zsírzófejekbe, és kenjük be a kábeleket. Hagyjuk kompresszión a motort, úgy, hogy az indítózsinórt lassan addig húzzuk, amíg ellenállást nem tapasztalunk. Tél végén vizsgáljuk át a motort, tisztítsuk meg a gyújtógyertyákat. Ha a gép árammegszakítóval van felszerelve, akkor ezeket szintén megtisztíthatjuk és beállíthatjuk a hézagokat. Járassuk a motort, amíg fel nem melegszik, majd végezzünk olajcserét. Feszítsük meg a hajtóláncot vagy -szíjat; a láncokat kenjük le, a szíjnál pedig ellenõrizzük, hogy nincs-e megrepedve.
Egyéb karbantartási munkák: Tisztítsuk meg alaposan a gépet, távolítsuk el róla a földet, füvet és rozsdát. Ha a fûnyíró nem vág rendesen, adjuk be a hengert élesítésre vagy újracsiszolásra. A rotációs nyírógép pengéit szintén újra kell élesíteni. A nejlonzsinóros nyírók orsójáról távolítsuk el a fûmaradékot és a törmelékeket. A sövénynyíró pengéit kenjük be olajjal, és adjuk oda szakembernek élesítésre. A kerti felszereléseket, gépeket tároljuk száraz, biztonságos helyen.

A veteményeskert és a gyümölcsfák:

A jobb hozamok elérése véget állítsunk be vetésforgót a veteményeskertbe - ezáltal csökkenthetjük a kártevõk elszaporodását és megakadályozhatjuk a tápanyaghiány kialakulását. A zöldségféléket három fõ csoportba oszthatjuk: gyökérzöldségek (répafélék, burgonya, pasztinák, cékla), káposztafélék (káposzta, karalábé, karfiol és hasonlók, valamint a karórépa, retekfélék, fehérrépa, spenót, hasonló tápanyagigényük miatt), borsó- és babfélék (azok a növények, amelyek egyik nagy csoportba sem tartoznak, pl.: fejes saláta, tök, hagyma). Gyakran nehéz megvalósítani egy tökéletes vetésforgót, ennek ellenére próbáljuk meg a lehetõ legjobban betartani az elõírásokat. A tél vége alkalmas a mogyoróhagyma, korai borsó és a tótbab vetésére is.

Gyümölcsfák metszése:

A metszés célja a fa kezelhetõ méretének és alakjának kialakítása, valamint a lehetõ legnagyobb gyümölcstermés elérése. Az alma és körte metszés legalkalmasabb idõpontja a tél eleji idõszak. Éles, jó állapotban levõ metszõollót használjuk, és a metszést közvetlenül a rügyek felett végezzük úgy, hogy a metszésfelület kifelé lejtsen. Idõsebb fák esetében nem szabad túl erõs metszést végezni, mert az csak fokozza a tavaszi hajtásnövekedést. Mind az alma, mind a körte rendszerint rövid hajtásokon, csoportokban terem. Ezek a hajtások olyan elfásodott ágakon teremnek, melyek már elérték a kétéves kort. Némelyik fajta azonban ún. csúcsontermõ, ilyenkor a gyümölcs az elõzõ nyáron fejlõdött hajtások végén fejlõdik. A gyümölcstermõ részek megóvása érdekében ezeket a fajtákat másképpen kell metszeni, mint az elõbb említetteket.
A törpe gyümölcsfák esetében kétféle metszési módszert alkalmazhatunk: a spur-metszést vagy a fiatalító metszést.
A spur-metszés: A gyümölcstermõ hajtások fejlõdésének elõsegítésére a hajtáscsúcsokat és a fiatal oldalhajtásokat vágjuk vissza. Távolítsuk el a vezérhajtás kb. 1/3-át. A meglévõ oldalhajtásokat a harmadik és hatodik rügy között vágjuk vissza, hogy a csümölcstermõ hajtások gyorsabban növekedjenek. Idõsebb fák esetében távolítsuk el a spur-hajtásokat és hagyjuk meg a fiatalabbakat és erõsebbeket.
Fiatalító metszés: Ez a metszés az erõs, fiatal hajtások kialakulását serkenti. Az elsõ télen hagyjuk metszetlenül az oldalhajtásokat. Következõ télen a nyáron képzõdött új, nem termõ hajtásokat távolítsuk el. A harmadik télen a gyümölcsöt hozott ágakat az alaptól számítva kb. 2,5 cm hosszúságúra metsszük vissza. Ebbõl az alapból késõbb új oldalhajtás fog fejlõdni, lehetõvé téve az eljárás megismétlését.
A hajtáscsúcsontermõket finoman kell metszeni. Az idõsebb, leszüretelt ágak egy részét távolítsuk el, majd a vezérhajtások csúcsát vágjuk vissza. Ez serkenteni fogja a az új oldalhajtások és gyümölcsök képzõdését.

Védekezés a hó- és jégkárok ellen:

A hó védelmet nyújt a növényeknek, védõtakaróként távol tartva a nagy hideget. Ugyanakkor jelentõs kárt is okozhat. A növényvilágban az örökzöldek a leginkább veszélyeztetettek, a tõleveleiken megtapadó hó miatt. Már kisebb havazás után is érdemes lerázni róluk a havat, nehogy a nagy súly miatt az ágak károsodjanak. Ez ellen védekezhetünk úgy, hogy néhány helyen kötözõzsineggel a törzshöz kötjük az ágakat, vagy növényhálóval is letakarhatjuk az egész fát. Kerti tavaink is veszélyeztetve vannak a keletkezõ jégréteg miatt. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy léket, lélegzõnyílást olvasztunk rajta így a növények és a halak friss levegõhöz jutnak.

Védekezés a szél ellen:

A szélnek kétféle káros hatása lehet. Az egyik az ágak, levelek lefújását, letörését jelenti, a másik pedig a levelek kiszárítását. Az örökzöldek és a frissen ültetett növények a legsebezhetõbbek. Ha a kert széljárta helyen fekszik, akkor hasznos lehet egy állandó széltörõt alkalmazni. Ez ne legyen tömör, szilárd fal, a félig átjárható sokkal hatásosabb. Egy sövény, állítható kerítés, növényekkel ritkásan befuttatott lugas vagy erre a célra tervezett mûanyag szélvédõ egyaránt megfelelõ. Olcsó megoldás, ha 3 hüvelyk vastagságú vízvezetékcsövekbõl egyszerû vázat készítünk, és ezt keresztirányban kifeszített mûanyag zsinórokkal látjuk el. Az örökzöldeken úgy is segíthetünk, hogy lepermetezzük levélzetüket párologtatást csökkentõ szerrel.

Vetõmagvásárlás, magvetés a szobában:

A vetõmagvásárlás az egyik legkellemesebb feladat egy kertész számára. Jócskán lehet válogatni az óriási választékból. Az árak elég változékonyak; az új fajták és az F1 hibridek jóval drágábbak, mint a régi, szabadmegporzású fajták. A tasakokban lévõ magok száma is változó. Mielõtt megrendeljük a vetõmagot, jól gondoljuk át, hogy milyen feltételeket tudunk majd megteremteni nekik. Sok katalógus - korlátozott számú faj esetében - kínál a vetõmag mellett palántákat is, amelyeket praktikusabb megvenni. Ne feledjük, hogy a készletek hamar elfogynak, ezért a legjobb még a tél közepén megrendelni a kívánt magokat. Miután megérkeztek, a felhasználásig tartsuk õket hûvös, sötét, száraz helyen. Egy tasak szilikongolyócskával is segíthetjük a magvak szárazon tartását.
Tél közepétõl kezdve elkezdhetjük néhány növény magjának elvetését, amihez a következõkre van szükség: fûtött üvegház vagy télikert, fûtött növényszaporító, vagy a lakásban egy meleg, világos helyiség szélesebb ablakpárkánya. A magvak csírázásához melegre és nedvességre van szükség. Miután a csíranövény áttörte a komposzt felszínét, igényli az erõs, de szórt fényt, hogy erõteljes és szilárd maradjon. A mûanyag tetejû tálcákat az üvegházban egyszerû újságpapírral is le lehet takarni, a lakásban lévõk esetében alkalmazzunk hálófüggönyt vagy átlátszó napellenzõt.

Szabad gyökerû fák és bokrok:

A szabadgyökerû fák és bokrok a nyugalmi idõszakban bármikor telepíthetõk. A megrendelt, becsomagolt gyökerû növényeket valamikor még a tél során kiszállítják. Mivel a gyökerek hamar kiszáradnak a szabad levegõn, azonnal foglalkozni kell velük. Távolítsuk el a csomagolást, és a gyökér károsodott részeit nyírjuk le metszõollóval. A száraz gyökereket áztassuk be egy vödör vízbe. Ha nem tudjuk azonnal elültetni õket, csomagoljuk be újra a gyökereket mûanyagba vagy nedves zsákvászonba. Ha az ültetés néhány óránál tovább késik, ássunk egy sekély árkot, fektessük bele a fát vagy bokrot, majd takarjuk be a gyökerét nedves földdel. Ilyen elvermelt állapotban több napig is biztonságban vannak. Ha nincs elég helyünk vermelésre, tegyük a gyökereket mûanyag zsákba vagy edénybe, és töltsük meg ültetõ földkeverékkel, tõzeggel vagy földdel.


Kapcsolódó cikkek

Nyár a kertben
Õsz a kertben
Tavasz a kertben
Kerti teendők április közepén


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft