•  
  •  
  •  
  •  

Szárazkötészet

Szárazkötészet

A szárazkötészetben ugyanolyan szinten kiélheti magát az ember, mint az élõ virágkötészetben. Ez is sokoldalú munka (hobby). Én talán jobban is élvezem néha mint az élõ változatát. Itt nagyon fontosak a színek, hiszen a fentiekben már említettem, hogy ezek a készítmények hosszútávra szolgálnak. Tehát bármilyen száraz készítménynél tudni kell, hova kerül. Lényeges, hogy a környezetébe passzoljon.

A virág szárítás: lehetõleg száraz, hûvös helyen történjen a rothadás elkerülése végett. Én a nagyon megnyílt, vagy a hibás virágokat szoktam leszárítani. A szárukat összerendezem, begumizom befõttesgumival, hogy a késõbbiekben,mikor összeszáradnak a szárak, ne hulljanak szét. Ezután fejjel lefelé fellógatom száradni. Két-három hét biztos, kell a teljes kiszáradáshoz. Csak akkor használjuk fel amikor szinte zörög. Máskülönben elkészítés után berohadhat. Csokor kötéshez már a fentiekben említettem, hogy elõ kell készíteni a felhasználandó virágokat. A szárukat le kell tisztítani, de ha szükségünk van a zöld részekre, akkor rajta hagyhatjuk. Vannak olyan növények, melyek csak dróttal megerõsítve használhatók.
Pl.: toboz, levelek.

A szárazkötészetnél is be kell tartani a spirális formát. Eddig még nem említettem, hogy úgy lehet tudni egy kerek csokornál, hogy jól lett kötve, ha a szárát egyforma méretûre levágtuk és az asztalra állítva támaszték nélkül nem dõl el. Szerintem sokkal több növény szükséges egy csokorhoz, mint az élõkötészetnél. Mivel össze vannak száradva a növények, ezért nem tartják el magukat a másik virágtól. Természetesen itt is lehet trükközni. Vagy még élõ formában kötjük össze a csokrot, és úgy szárítjuk le vagy jó sok tömõ növényt használunk. A száraz virág elég mezei jellegû ezért szerintem lazábban lehet venni mint az élõ virágdíszeket. Ennél a stílusnál is fontosak a színek harmóniája, a virágfejek mérete. Finoman kell bánni a növényekkel, hiszen jobban törnek, mint az élõk.

Dekorációs kellékek: használhatunk vékony drótot, szalagokat, masnikat.

  • Kellékek: rafia, drótok, takarószalag, tûzõkorona (oázistüske), oázisfix, ragasztópisztoly, festékek.
  • Szerszámok: kés, olló, metszõolló, csípõfogó, laposfogó, tûzõhab.

Csokor készítés menete:
Virágtálak készítésénél ragasztópisztollyal rendelkezõk elõnyben! Nagyon megkönnyíti a munkát. Nem kell drótozgatni, és gyorsabb is. Ezt a készítményt is hasonlóan kell megcsinálni, mint az élõt. A tûzõhabot magasabbra kell hagyni, mint a tál magassága. Az oázist szintén el kell takarni a növényekkel. Arányok betartása, színek harmóniája. Mindenféle edénybe rakható.

Kosarak díszítésénél se vegyük túl precízen a kötést. Csak lazán! Én lehetõleg törekednék a minél lazább stílusra, hiszen ezzel tehetjük vidámmá természetessé, natúrrá a környezetünket. Természetesen csak ahova passzol. Szerintem itt nincs annyira megkötve az ember keze. A kosárnak nem csak a belsejébe dolgozhatunk, hanem a szélébe is.

Falidíszek, ajtódíszek készítésüknél a legfontosabb tudni, hova kerülnek, ill. milyen színek dominálnak a környezetben. Mindenki törekedjen arra, hogy ne ünnepi jellegû legyen amit három éven keresztül tart a falon (gondolok itt a karácsonyi dekorációra). Olyan legyen, ami minden évszakban jól illik a falra. Az ajtódíszeket már inkább variálhatjuk, a különbözõ évszakok vagy ünnepek alkalmából, hiszen nem túl nagyok. Általában koszorú-, vagy patkó formájúak.

Szárazkötészet ( 6 kép )


Kapcsolódó cikkek

Virágkötészet célja
Általános tudnivalók
A csokor
Virágtálak
Virágkosarak


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft