•  
  •  
  •  
  •  

Lépcsõk

Meredek kerti utakon a közlekedést lépcsõk közbeiktatásával tehetjük kényelmesebbé. Lépcsõt kell építenünk, ha a lejtés méterenként meghaladja a 15 cm-t, vagy ha az utat támfalon vezetjük keresztül. A lépcsõk elsõsorban műszaki létesítmények a kertben, ezért meg kell feleljenek bizonyos technikai és biztonsági követelményeknek, de mint az egységes kompozíció részeit, a kert egészével összhangban kell kialakítani, megépíteni.
 

A lépcsõ méreteit használata, a kényelmes közlekedés határozza meg. Az egyes lépcsõfokok hosszát az út szélessége, magasságát és szélességét - egyik fokról a másikra való lépést - a kényelmes lépés hossza határozza meg. Ez általában 60-65 cm. Ebben a méretben a lépcsõfok magassága, a „fellépés” kétszer, a szélessége, a „rálépés” egyszer szerepel. A lépcsõfokok magasságától függ tehát, hogy elég kényelmes-e a lépcsõ. A fokok lapját a jó vízelvezetés végett az alsó lépcsõfok felé 1-2 %-os lejtéssel alakítjuk ki.TIPP: Nagyobb szintet áthidaló lépcsõk esetén az egyes lépcsõtagokat egy-két lépésnyi távolságra eltolhatjuk egymástól, pihenõt iktatunk közbe.
Úgy tervezzük a lépcsõt, hogy az a kerti út tengelyével egybe essen.


A lépcsõk anyaga változatos lehet, de fontos, hogy fagy- és kopásálló legyen. Célszerû a út, a támfal anyagával megegyezõt, vagy ahhoz hasonlót választani. Az épület közelsége és lábazati anyaga is beleszólhat a kialakításba. Épület közelében a megmunkáltság foka nagyobb mérvû lehet, a kert távolabbi részén pedig rusztikus formában is megvalósítható. Pl. faház mellett a lépcsõfokok fából is készülhetnek.

Lépcsõk ( 5 kép )


Kapcsolódó cikkek

Szintkülönbségek megoldása a kertben
Sziklakertek, rézsûk
Támfalak


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft