•  
  •  
  •  
  •  

Szintkülönbségek megoldása a kertben

Miközben kertünk általános térrendezésével foglalkozunk, elképzeléseinket nem függetleníthetjük el a terepfelszíntõl, amelyet az általános tereprendezéssel egyidõben, kölcsönös egymásra hatásuk jegyében kell alakítanunk. Mérlegelnünk kell, hogy a terepet alakítsuk-e át, vagy pedig elképzeléseinket.


A vízszintes vagy enyhén lejtõs, sík területek:
Felszín kialakítása nem nagy munka. Legtöbbször csak jó szemmérték kell hozzá. Az ilyen terület akkor jó, ha az épület földszinti padlójának magassága az utcai járda és a környezõ terep szintjénél legfeljebb 1-2 lépcsõfokkal (15-30 cm-rel) magasabb. A csapadékvizet így könnyû elvezetni és a kert középterének kissé teknõs kiképzésével területünkön tartani, ahol a talajba szívódva jól hasznosul. E szint kialakítása végett a tér hatása is kedvezõbb lesz, nagyobbnak látjuk majd kertünket a valóságnál.

Az erõsebben lejtó terület kialakítása: bár nem egyszerû feladat, ehhez már kertépítõ, szakember tanácsa szükséges. A terep átalakítása elõtt mérlegelnünk kell, hogy milyen mértékû változás szükséges, hogy az új felszín a használati célnak legjobban megfeleljen. A lejtõs területeket bevágásokkal és feltöltésekkel alakítjuk át enyhébb lejtésû síkká, vagy mélyített, enyhén homorú felületté. A lejtõ meredekségétõl függõen egymás fölött több ilyen sík, úgynevezett terasz kialakítása válhat szükségessé. A különbözõ magasságokban elhelyezkedõ teraszok között rézsûkkel vagy támfalakkal teremtjük meg az átmenetet. Az eredeti felszín átalakításával, lejtésviszonyaink megváltoztatásával a csapadékvíz lefolyásának útját és sebességét is megváltoztatjuk. Az enyhébb lejtésû teraszoknál lassabban, a rézsûknél gyorsabban fog lefolyni a víz, ezért vizsgáljuk meg, hogy a lefolyó víz nem okoz-e kimosásokat, kell-e folyókát építeni.


TIPP: a szomszédos telkekre csak a természetes lefolyás irányába, és csak az eredeti megbontatlan felszínen szabad rávezetni a vizet.

Az épület fõbejárata és az utca közötti terepszakaszt, a járdaszintbõl kiindulva tervezzük meg úgy, hogy az utcafront felé legyen minimum 2 %-os lejtése.

Szintkülönbségek megoldása a kertben ( 3 kép )


Kapcsolódó cikkek

Lépcsõk
Sziklakertek, rézsûk
Támfalak


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft