•  
  •  
  •  
  •  

Tetõkertek, zöldtetõk

A kis területen összezsúfolt épületek és a közlekedés koncentrációja miatt városainkban egyre egészségtelenebb az élet, a levegõ. A zöldellõ kertek és udvarok, de mindenek elõtt a növényekkel beültetett tetõk és homlokzatok döntõen javíthatják a városi klímát, továbbá a nyári napokban hõvédelmet és hangszigetelést biztosít.

Tetõnket, hogy milyen növényekkel ültetjük be, majdnem hogy szabadon választhatjuk, persze a megfelelõ korlátok között. A vadon élõ lágyszárú évelõkkel, pl. kakukkfûvel, levendulával, vagy tollas szegfûvel beültetett tetõ kellemes illatot áraszt, de káros anyagok gõzölögnek ki. A zöldtetõn pompázó évelõk között jó életteret találnak maguknak a pillangók, poszméhek és a futrinkák.


Az unalmas kavics lemezzel, vagy szomorú fekete, szürke színû bitumenes lemezzel fedett tetõk látványától eltérõen, az ember kedélyét és lelkiállapotát kifejezetten jól befolyásolja a zöldtetõk természetes szépsége. A növényekkel beültetett tetejû ház könnyebben tud a tájba illeszkedni, fõleg ha egy intenzív zöld tetõrõl beszélünk, ahová kisebb fákat, bokrokat, valamint pázsitfüvet ültetünk.
Az intenzív zöldtetõ növényei meredek tetõn nem képesek élni, ezért elõny a lapos tetõs ház, ám arra ügyeljünk, hogy legalább 30 cm vastag termõföld szükséges, melyet rendszeresen öntözni, tápanyagozni kell, ellentétben az extenzív zöldtetõvel, ahol a növények gyökérzetének elegendõ 5-15 cm termõföld és nem igényel különösebb gondozást. Ha a tetõszerkezetünk elbírja egy út, vagy kiülõ súlyát, akár tetõnkön napozhatunk, vagy pihenhetünk, így a zöldtetõ helykihasználása majdnem 100 %-os.A tetõkert megépítésének szerkezeti leírását és gyakorlati kivitelezésének módját nem írom le, mert a tetõkertek létesítését csak szakember csinálhatja. Házilag ne próbáljunk meg ilyen ötleteket megvalósítani, mert a ház szerkezetének teherbírását csak szakember tudja megállapítani.

Tetõkertek, zöldtetõk ( 4 kép )


Kapcsolódó cikkek

Télikertek, üvegházak
Teraszok, kiülõk, pergólák, lugasok


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft