•  
  •  
  •  
  •  

Sziklakertek, rézsûk

Sziklakert épülésének menete ->

A kõkert és sziklakert nem feltétlenül tartozéka a kertnek. Hegyvidéki, vagy lejtõs rézsűkkel, támfalakkal áthidalt nagyobb szintkülönbségű kertekben van elsõsorban a helye. A sziklák utánzása betonból, téglából értelmetlen és hazug. A sziklakertek leggyakoribb növényei az évelõk, és csak kisebb mennyiségben ültetünk a kövek közé egynyáriakat. A sziklakert köveit gondosan gyûjtsük össze, mert a legszebb kövek azok, amelyeket az idõk mohával, patinával vont be. Az ilyen rücskös, úgynevezett darázskövek már magukban is díszítõ hatásúak és üregeikben, hézagaikban megtelepednek a növények. A sziklákat úgy helyezzük el a talajban, hogy az természetes hatású legyen. Ne állítsuk élükre a köveket, hanem a természetes rétegzõdésüknek megfelelõen ágyazzuk be õket a talajba.A stabilitás kedvéért a talajból csak kisebb részük álljon ki, a nagyobb részét a talajba süllyesztjük. Elhelyezhetjük a köveket lejtõn, rézsûn és aljukban a sík felszínen is, ezáltal összeköttetést adunk a sziklakert-kert kapcsolatnak. A növényeket a sziklák réseibe, vagy a kövek közé ültetjük, a szárazon rakott falnál a földdel ágyazott kövek réseibe. A sziklacsoportok talaját úgy kell elkészíteni, hogy azon a csapadékvíz könnyen átfolyhasson, mert a megrekedt, pangó víz a sziklakerti növények pusztulásához vezet.

Sziklakert építése: A talajt 40-50 cm mélyen dolgozzuk át. Alulra 10-20 cm vastag murvás, vagy kõtörmelékes talajt ágyazunk. Erre a vízelvezetõ rétegre rakjuk rá a nehezebb agyagos talajból, komposztból és kõzúzalékból álló keveréket. Az agyagos talaj a keverék felét teszi ki, amelyhez egy-egy rész komposztot és murvát keverünk.Külön kerttípusnak tekinthetõ a kõkert, amely nem teljesen azonos a sziklakerttel. Kõkertet lehet sík területre is építeni, azzal a különbséggel, hogy itt csak egy-egy követ kell a talajba ágyazni.


TIPP: Minél nagyobb köveket használunk, annál szebb lesz a sziklakert, és idõvel az alacsony növekedésû növények nem növik túl a sziklákat, így egy életre megmaradhat eredeti állapotában ez a kertrész.
Ügyeljünk arra, hogy a kõ fagyálló legyen.

 

Sziklakertek, rézsûk ( 12 kép )


Kapcsolódó cikkek

Szintkülönbségek megoldása a kertben
Lépcsõk
Támfalak


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft