•  
  •  
  •  
  •  

A fûnyírás mûvelete

A fûnyírás célja nem csupán az, hogy megakadályozzuk a csúnya, egyenetlen növekedést, hanem hogy életerõs, jó minõségû gyepet kapjunk. A lényeg az, hogy a fû mindig elég magas legyen ahhoz, hogy a gyökerek ne éhezzenek, de elég rövid is legyen a szép látvány érdekében. Ez a magasság nem sokat változhat a növekedési idõszak alatt.
A fûnyírás sokkal több idõt vesz igénybe, mint a gyepfenntartás bármely más mûvelete, és jelentõsen befolyásolja a gyep összetételét. Az elsõ osztályú pázsit fûféléi erõteljesen megváltozhatnak, ha a vágás magasságát hosszabb idõre lecsökkentjük vagy megemeljük.
Az általános szabálynak megfelelõen nyírjunk gyakran, de ne túl alacsonyra. Így megakadályozható a túlzott levélnövekedés, redukálható a gyomok, durva szálú füvek megjelenésének veszélye és lecsökkenthetõ a mûtrágyaveszteség. A fû törpe növekedést vesz fel, egyre több oldalhajtás képzõdik, amitõl a gyep egyre sûrûbbé válik.
A rendszertelen idõközönként végzett nyírás a jó minõségû pázsit bizonyos fokú leromlását eredményezi.

Mikor kell füvet nyírni?
Áprilisban kezdjük és októberben fejezzük be. Télen, ha enyhe az idõ, alkalmanként még levághatjuk a füvet, de épphogy csak a tetejét. A helyes nyírási gyakoriság függ a gyep típusától, összetételétõl, az idõjárástól, a talajtól, a fû növekedési eréjétõl és az évszaktól. A legjobb a fû magasságát vizsgálni. Intenzív nyári idõszakban ne legyen 2 cm-rel hosszabb az ajánlott magasságnál.

A nyírás gyakoriságára vonatkozóan általában ezek érvényesek:

Tavasszal és nyár elején, amikor a fû intenzíven nõ: hetente egyszer.
Nyáron és õsszel: kéthetenként
Hosszabb száraz idõszakok alatt nyáron: háromhetenként
Ha a növekedési idõszakban ritkábban nyírjuk a füvet a heti egy alkalomnál, az a gyep megritkulását eredményezi. Ezt még követi a gyomok és a mohák gyors elterjedése. Ha bármilyen oknál fogva nem tudtuk idõben lenyírni a füvet, akkor elõször csak a csúcsát vágjuk le, majd pár nap múlva csökkentsük a magasságot, és utána már az ajánlott magasságra nyírhatjuk.


A fûgyûjtõ tartály használata:
A nyiradék gyepen hagyásának általában több hátránya van, mint elõnye, ezért általános szabályként elmondható, hogy a levágott füvet lehetõleg minden alkalommal távolítsuk el. Gyakran nyírt gyepen azonban, ha a gép jól szétszórja a rövid fûmaradványokat, továbbá ha az idõjárás meleg és száraz, mégis rajta hagyhatjuk, hogy csökkentsük a felületi vízveszteséget. A kupacokba hordott és huzamosabb ideig a gyepen hagyott nyiradék alatt viszont a fû kisárgul.

A fûnyírás mûvelete ( 2 kép )


Kapcsolódó cikkek

Alapfogalmak
A gyomosodás elkerülése
Gyep hibáinak javítása


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft