•  
  •  
  •  
  •  

Tereprendezés

A tereprendezés azt jelenti, hogy a nem kívánatos tereptárgyakat távolítsuk el a kertbõl. Nagy elõnyt jelenthet a kertnek, ha a ház épülésekor odafigyelünk arra, hogy az építkezésnél megmaradt sittet a kõmûvesek vagy építõmunkások ne a kertbe tüntessék el. Ez a kertépítés folyamán a további munkáinkat azért határozza meg, mert az ilyen építkezési törmelékekre ültetett növények általában nem maradnak meg, a sekélyebb gyökérnövekedésû növények pedig rendellenes növekedést mutatnak.


Pl.: a sittre szétterítünk 8-10 cm vastag termõföldréteget, és a fû színe mégis sárgássá válik. Ha egy kertépítõ már a ház építésénél jelen lehet, az óriási elõnyökkel járhat a továbbiakban a növényzetre nézve is, mert ha az építkezés során letör 1 ágat a teherautó és a sebet nem keni le faseb kezelõ anyaggal, akkor az a növény pusztulását jelenti.

A tereprendezés munkafolyamatai közé soroljuk továbbá a nem kívánatos növények eltávolítását, fákat, cserjéket és nem utolsósorban a területen lévõ gyomflórát. A gyomok összeszedésénél ügyeljünk az alapos eltávolításról, mely általában 4 cm feltalaj átmozgatásával és elszállításával jár, mert a gyomot és magját is el kell távolítani a területrõl. A kertünk kialakításánál elõnyt jelenthet egy lejtõ vagy nagyobb árok, mert a lejtõkön könnyebben kialakíthatunk sziklakertet, rézsût vagy támfalat, ellentétben a nagyobb árkokkal, mélyedésekkel, ahol gyorsabban alakítható ki egy kerti tó vagy medence.


Egy kert talajvédelme érdekében mindenféleképpen tisztában kell lennünk a hulladék szelektálásakor 2 alapvetõ fogalommal: A szerves hulladék és szervetlen hulladék fogalmával.

A szerves hulladék a talajban elbomló, Pl.: avar, gyomnövények, növényi részeket foglalja magában, mely a talajban élõ mikroorganizmusok tevékenységi miatt tápanyaggá alakul majd, az új, oda ültetett dísznövényeknek számára.
Ellentétben a szervetlen hulladékokkal, melyek soha sem bomlanak el az anyaföldben, és a környezeti hatások miatt folyamatosan szennyezi azt.

Szervetlen hulladék Pl.: ócskavas, beton hulladék, cserépdarabok, stb..

Ezeket beforgatni a talajba tilos!

Tereprendezés ( 3 kép )


Kapcsolódó cikkek

A kert funkciói
Földmunkák
Kitűzés
Gyakorlati tanácsok a kerttervezés megkezdése elõtt
A kerttervezés elmélete és lélektani hatások
Kerttervezés menete, jelölések a kertterven


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft