•  
  •  
  •  
  •  

Kertépítés - Két kert épülésének menete

Kertépítésrõl akkor beszélünk, ha már egy meglévõ terv alapján elkezdjük a kivitelezést. Egy új kert építésének folyamán ügyeljünk a munkafolyamatok sorrendjének ésszerû betartásáról. Pl.: a füvesítés vagy gyepszõnyeg lerakás mindig a kertépítés legutolsó munkafolyamata, mert a frissen vetett fûre 2-3 hétig nem szabad rálépni.

Tehát az elsõ munkafolyamat a terület rendezése, szerves trágya beforgatása és szintek kialakítása. Az így kapott „szûz” területre hozzuk az új termõföldet, melyet terítsünk szét. A tápanyagot, szerves trágyát forgassuk be. Praktikus a telek adottságait figyelembe venni. A kerten belüli szintek, teraszok, támfalak érdekessé teszik a kertet.

 

A földmunka után következik a kitûzés és az alapok kiásása pl.: kerti út, kerti pihenõk. A térrácsok változatos alakjukkal és színükkel a kert hatását kedvezõen befolyásolják. Célszerû a dísznövények körüli területet fakéreggel fedni, mert a fakéreg takarása alól nem nõnek ki gyomok, és a talaj vízháztartása optimalizálódik. Továbbá célszerû a dísznövényeket és a pázsitot elkülöníteni egymástól virágágyi szegéllyel, mert a késõbbi fenntartások során, így rengeteg idõt spórolunk meg. A kitûzést követi a kerten belüli új építmények, elemek elhelyezése, majd ezt követi a növények kiültetése, melyeknek tápanyagellátását biztosítani kell. Mûtrágyának én az Osmocote-t javaslom, mert 3;6;12 hónapos lebomlási ideivel szinte tökéletes trágyázást biztosít.

 

Célszerû az öntözõrendszert a növények kiültetésével 1 idõben lefektetni, mert így szemmel látható, hogy a terület öntözése megfelelõ-e és így szemmel látható az öntözés sikeressége.

 


A növények beültetése után már csak a dekorációs elemeket, fakérget, virágágyi szegélyeket kell a helyére tenni, majd következhet a fûmagvetés vagy gyepszõnyeglerakás. A legtöbb kertépítõ, köztük én is, csak akkor tudunk garanciát vállalni a növényekre és a vetett fûre ha a kertet öntözõrendszer öntözi.

Kertépítés - Két kert épülésének menete ( 23 kép )


Kapcsolódó cikkek


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft