•  
  •  
  •  
  •  

Kerti teendők április közepén

A kúszó növények elvetésének tökéletes időszaka az áprilisi tavasz. Az olyan növények, mint a tűzbab, a hajnalka, akár 2-3 méter magasságig is felfutnak, de ehhez  szükséges, hogy elegendő vizet és tápanyagot kapjanak. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy nyárra befussák a teraszt vagy a lugast, akkor most érdemes elültetni a magokat! Az egyik legkönnyebben tartható futónövény a kék hajnalka. Apró virágai a nyár közepétől a fagyos időszak kezdetéig megörvendeztetnek minket, a növény pedig akár egy nyár alatt 2-2,5 méteres magasságig is felfut.

 

 

A szobanövények életében is az év legalkalmasabb időszaka az átültetésre az április. Minden esetben a növény igényeinek megfelelő földet használjunk, és mindig nagyobb cserépbe ültessük az előzőnél. Az elhalt és a megvastagodott gyökereket is vágjuk le, valamint a növényt föld feletti részénél is szabadítsuk meg az elszáradt, elhalt részektől. A szobanövények is igazán sokfélék lehetnek, az egyik legkedveltebb a fokföldi ibolya, mely számára megfelelő körülmények között akár egész évben virágzik. Fejlődéséhez, elengedhetetlen a napfény, ezért mindenképp olyan helyre tegyük a lakásban, ahol egész nap fény éri.

 

A melegre igényes zöldségeket is ilyenkor érdemes elültetni. A szabadföldbe érdemes zöldborsót, póréhagymát, retket, salátát és burgonyát ültetni, a karfiol és karalábé palántáinkat pedig még fólia alatt nevelgessük. Ne felejtsük el, hogy az uborka, a paradicsom és a paprika fagyra érzékeny növények, így ezeket még ne tegyük ki a szabadba!

Amennyiben kertünkben bogyós gyümölcsöket is szeretnénk nevelni, úgy ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy elültessük a növényeket. Ezeket a cserjéket legegyszerűbben bujtással szaporíthatjuk, tehát a cserje néhány hajtását dugjuk be a földbe, majd amikor az gyökeret ereszt, akkor vágjuk le az anyatörzsről. A cserjék tövébe szórjunk mulcsot, hogy megelőzzük a gyomosodást és a talajnedvességet folyamatos szinten tartsuk. Ha magasabb növényt ültetünk, akkor ne feledkezzünk meg a karózásról sem, mely jó szolgálatot tehet vihar idején növényünk életében.
A cseresznyefánk beporzására (amennyiben nincs másik és a szomszédnak sincs) jó szolgálatot tehet, ha szerzünk egy beporzó fáról egy ágat és azt a miénkre akasztjuk.

Az egynyári virágos növényeink magját is elvethetjük ilyenkor, a nagyobb méretűeket pedig ki is ültethetjük. Fűnyíráskor vigyázzunk ezekre és a hagymás virágzó növényeinkre is, ne vágjuk le a levelüket, csak azután menjünk át rajtuk fűnyíróval, amikor már a levelek visszahúzódtak a földbe. Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb egynyári virág a petúnia. Hagyományos változatait vidéken járva magánházak kertjében láthatjuk, míg színes hibridjei a városi közterületek kedvelt díszítő elemei. A petúnia viszonylag igénytelen növény, egyedül a folyamatos öntözést és a szél elleni védelmet kívánja meg magának.


Kapcsolódó cikkek

Nyár a kertben
Õsz a kertben
Tél a kertben
Tavasz a kertben


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft