•  
  •  
  •  
  •  

Öntözõrendszerek

Ha elhatározzuk, hogy automata öntözõrendszert telepítünk, elsõsorban készítsünk az öntözendõ területrõl méretarányos rajzot, vagy tervezõvel csináltassuk meg azt. Mi magunk is elkészíthetjük a tervet, viszont ügyeljünk a terv méretarányosságra. Jelöljük a terven a kerítést, bejáratot, házat és egyéb melléképületeket ahová nem juthat be víz, továbbá jelöljük a terven a 20 cm-nél magasabb növényeket, fákat, melyek akadályt jelenthetnek.

Amennyiben vezetékes vízzel akarunk öntözni, az elsõ lépés, hogy az egyik kerti csapnál megnézzük a víznyomást és a vízhozamot. Ez alapján lehet eldönteni, hány szórófej működhet egyszerre. Ekkor zónákra osztjuk a szórófejeket, így szektoronként váltva követik a szórófejek egymást. Ha túl sok szórófej működik egyszerre, ha egyáltalán elegendõ a víznyomás ahhoz, hogy a szórófejek kiemelkedjenek a földbõl, szétesett szórásképet, sőt gyakran csak a fúvókákból csordogáló vizet látunk.


A kert pontos felmérése után az öntözőrendszer tervében berajzoljuk a szórófejeket és az öntözési sugarak ismeretében lefedjük az öntözni kívánt területet. Az öntözõfejeknek 50-60 %-os átfedettségben kell lenniük, mert csak így biztosítható az egyenletes öntözés akkor is ha kertünkben magasabb növények is vannak. Az átfedést a két szomszédos öntözõfej szórási sugarainak összege adja.


TIPP: Az egy körön lévõ szórófejek vízfogyasztásának összeg ne haladja meg a vízellátó rendszer hozamát.

Az egyes öntözési köröket mágnes szelepek vezérlik, amelyeket csoportosítva helyezünk el műanyag aknában a felszín alatt. Törekedjünk arra, hogy a nyomvonal a lehetõ legrövidebb, és a csõhálózat fektetése a lehetõ legkisebb munkával járjon. A csöveket 30-40 cm mélyen fektetjük. A csepegtetõ csöveket pedig a talajfelszínen vezetjük vagy 1-2 cm mélyre tesszük. Érdemes a perforált csövet fakéreggel fedni, így esztétikusabb.


Ha az öntözõrendszert gravitációsan tervezzük, akkor a csõhálózat a vízelvezetõ csatornák felé lejtsen. Kifuvatásos rendszernél nincs ilyen kritérium. A lefektetett különálló csöveket kössük össze egy egységes hálózattá, oldható gyors kötésekkel. Helyezzük le a mágnes szelepeket és a szelepaknát úgy, hogy könnyen megközelíthetõ, de ne szem elõtt legyen. A szelepakna aljára kavicsdrént teszünk a szervizelés és az esetleges csapadékvíz könnyebb elszivárgása érdekében.


A pontosan tervezett és precízen kivitelezett öntözőrendszer előnye, hogy egyharmadnyi annyi vízzel öntözi a kertet a hagyományos kézi locsoláshoz képest. Teljes lefedettséggel, egyenletesen oszlatja el az öntözővizet a kívánt részeken. Öntözőrendszer kivitelezéséhez szükséges tartozékok megvásárolhatók webáruházunkban.

Öntözõrendszerek ( 3 kép )


Kapcsolódó cikkek

Kerti tóba rejtett medence
Víz a kertben
Kerti tavak, medencék
Patakok, Vízesések, ablakok a tóban


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft