•  
  •  
  •  
  •  

Alapfogalmak

A pázsit: apró szálú, finom levelû fûfajokból álló, rövidre nyírt gyepfelület.
A gyep: durvább szálú füveket és esetleg más évelõket is tartalmazó, rendszeresen nyírt növényegyüttes.
A szegély: keskeny gyepsáv az utak, virágágyak, falak között.
Egyöntetûség: akkor áll fenn, ha azonos alakú levelek egyenletes elosztásban és egyforma magasságban állnak.
Sávozottság: a fûnyírás irányára merõleges, 20-30 cm széles, váltakozó magasságú sávok a gyepben.
Bordázottság: a fûnyírás irányára merõleges keskeny fûcsíkok váltakozó magasságban.
Szármaradványok: füvek vagy egyéb növények szárai, amelyeket nem vágott le a fûnyíró - leggyakrabban az angol perje virágos szára fordul elõ a pázsitban. Fûnyíró ollóval vághatjuk le õket egyesével.


Gereblyézés:

Durva eljárás: az elszáradt növényi részek eltávolítása gereblye vagy egyéb, gereblyeszerû eszköz erõteljes használatával. Ezt a munkát mindig õsszel végezzük. A mohák elpusztítása után azok eltávolítására is alkalmas.
Hagyományos módszer: a lehullott falevelek és egyéb hulladékok eltávolítása rugalmas fogú fûgereblye vagy egyéb hasonló eszköz használatával. Ezzel a módszerrel a gyomok levelei is kiemelhetõk.

Levegõztetés:

Mély levegõztetés: olyan eljárás, melynek során legalább 7-10 cm mély levegõnyílások keletkeznek. Célja a talajtömörödés megakadályozása, a vízelvezetés és az új gyökerek fejlõdésének elõsegítése.
Sekély levegõztetés: ezzel a módszerrel 7 cm-nél rövidebb levegõjáratokat nyitunk. Célja a talajfelszínen összegyûlt, elhalt vegetáció feltörése, ami elõsegíti a víz és a tápoldatok lejutását a talajba.


Avar: elhalt növénymaradványokból a talaj felszínén kialakult rostos réteg. A talajjal összeállva tömött szõnyeget alkot. Ha 1-2 cm-nél vékonyabb, az hasznos, mert rugalmassá teszi a gyepfelületet, és csökkenti a talaj párolgását. A 2-3 cm-nél vastagabb réteg már ártalmas, mivel megakadályozza a víz beszivárgását, és a betegségek valószínûségét növeli.
Tömörödés: a gyakori fûnyírás és az erõs igénybevétel hatására a talajrészecskék összetapadhatnak. Ezáltal kiszorul a levegõ, és a gyökerek szinte megfulladnak. A tömörödött réteg ritkán haladja meg a 8 cm mélységet. Magunk is ellenõrizhetjük a talajt: ha egy gyufaszálat könnyedén le tudunk szúrni, a gyep nem tömörödött.

Alapfogalmak ( 1 kép )


Kapcsolódó cikkek

A fûnyírás mûvelete
A gyomosodás elkerülése
Gyep hibáinak javítása


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft