•  
  •  
  •  
  •  

Csobogók - Alapok

Ha lehetõségünk adódik mozgalmas életünkben megállni akár egy rövid idõre is, próbáljuk meg színessé tenni ezeket a ritka pillanatokat. Alakítsuk ki azt a békés környezetet, ahol leülhetünk, ellazulhatunk. Egy kis pihenés rohanó életünkben valami, ami átsegít nehéz napjainkon, pillanatnyi gondjainkon. Nincs is jobb annál, mint egy csobogó patak partján ülni egy napfényes délutánon. Hallgatni a rohanó víz bukdácsolását a köveken, amíg lelassulva egy zöld mezõre érkezik. És most képzeljük el mindezeket a hangokat szobánkban vagy irodánkban.

A csobogók részei:
A csobogók fontos tartozéka a szivattyú. Minden csobogóban mozog a víz, ezért van szükségünk a szivattyúra. Ezek kicsiny, egyszerû szerkezetek, kezelésük szinte semmilyen szaktudást sem igényel. A víz alatti merülõszivattyúk beszívják a vizet, majd visszalövellik. Annyi ideig keringtetik a vizet a szivattyúban, ameddig be vannak kapcsolva.
Megkülönböztetünk beltéri, kültéri és beltéri/kültéri használatra alkalmas szivattyúkat. Használata elõtt feltétlenül ismerkedjünk meg a szivattyú részeivel és használati utasításával.

A víz emelési magassága:
Vegyük figyelembe, hogy a szivattyúnk milyen magasra tudja felemelni a vizet. Kis, beltéri csobogókhoz elég, ha 30-60 cm emelési magasságú a szivattyú. Ha szabálytalanul áramlik a víz a rendszerben, csökken az emelési magasság. Például, ha repedéseken elszivárog, vagy akadályba ütközik, a szivattyú nem tudja megfelelõ magasságba lövellni a vizet.

Csõvezetékek:
A szivattyúhoz gyárilag hajlékony mûanyagcsöveket szerelnek. Ezeken a csöveken át kerül a víz a szivattyúból a csobogóhoz. Ha a csövet valamilyen okból ki akarjuk cserélni, vigyük magunkkal a szivattyút, mert fontos, hogy a csõ megfelelõ méretû legyen. Minél kisebb a csõ, annál nagyobb benne a vízsebesség, és annál magasabbra szökik a vízoszlop. Nagyobb átmérõjû csõben szélesebb a vízoszlop, de kisebb a vízfolyás sebessége.
A csõ a szivattyúból indul, átmegy a tervezett csobogó alkatrészei között, míg el nem éri azt a pontot, hogy a víz a felszínre kerüljön. Eddig a pontig a csõnek takarásban kell lennie.

Szivattyúburkolatok:
Szivattyúnkat védeni kell a kövek és a csobogók egyéb tartozékainak a súlyától. Ezt a célt szolgálja a szivattyúburkolat. A burkolat lehet akár az építményünk egy alkotóeleme, például egy felfordított agyagedény, abban az esetben viszont, ha csak védelmi szerepe van és el kell takarnunk, alkalmazhatunk például mûanyag csõdarabot, drótkosarat, házilag készített drótrácsot? Arra is ügyeljünk, hogy a burkolat ne akadályozza a víz útját a rendszerben.

Tartóedények:
Ez a csobogónk alapja, amelybe a vizet és a szivattyút helyezzük. Legyen vízálló, és megfelelõ mélységû ahhoz, hogy a benne levõ víz ellepje a szivattyút. Fontos, hogy dekoratív legyen, átmérõje, szélessége pedig attól függ, hová szeretnénk elhelyezni, és milyen díszítõelemeket tervezünk belerakni. Készülhet égetett agyagból, kerámiából, kõbõl, mûanyagból, fémbõl.

Díszítõelemek:
Fontos, hogy a csobogó középpontjában olyan tárgy legyen, amely odavonzza a tekintetet, és úgy készítsük el, hogy csobogónk tisztán tartható legyen, és hozzáférjünk a mûködõ részekhez Lényeges elem még a csúcs, ahol a víz felbukkan. Jól megválasztott formával természetes hatást érhetünk el, és segítségünkre lesz a kitöltõanyagok és/vagy növények megtervezésében.

Kitöltõanyagok:
Sokféle természetes és mesterséges anyag közül választhatunk. Elõnyük, hogy kettõs szerepet töltenek be: önmagukban is szépek, ugyanakkor eltakarják a szerkezeti részeket. Biztonság kedvéért felhasználás elõtt terítsük szét a választott töltõanyagot egy mûanyag edényben, és vonjuk be tömítõanyaggal. A lyukacsos szerkezetû köveknek különösen jót tesz az ilyen jellegû védelem.

  • Tetõcserép: Kétféleképpen is felhasználhatjuk: a nagyobb darabokból megépíthetjük a csobogó központi díszítõ elemét, a kisebb darabok pedig kitöltõanyagként tesznek jó szolgálatot. Dörzsöljük be viasszal a cserépdarabokat, így sötétebb lesz a színük, és fényes felületük nedves hatást kelt.
  • Folyami kavics: Sima, egyenletes felületük megnyugtató hatással van a szemre.
    Márvány- és üveggyöngyök: Úgy ragyognak, mint az ékszerek, különösen vízben.
  • Kövek, ásványok: Keressünk érdekes, szokatlan formájú köveket, ásványdarabokat. Különösen érdekesek a kristályformájú, vagy különbözõ színû és erezetû kristályok.
  • Kagylók: Jellegzetes kitöltõanyagai lehetnek csobogónknak, mert a víz természetes hozzátartozói.

Kapcsolódó cikkek

Csobogók - Csobogók összetevõi
Csobogók - Összeállítás és karbantartás
Csobogók - Csobogók fajtái


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft