•  
  •  
  •  
  •  

Kosárköves támfal építése

A talaj eróziójának csökkentéséhez, vagy erős lejtésű oldalak megtámasztásához kiválóan alkalmazhatóak a különböző méretű és tagolású támfalak vagy sziklarakások. A következőkben egy kocsilejáró kialakításánál alkalmazott, kosárkövekből épített támfalat mutatunk be.

A támfalak tervezése és építésekor a legfontosabb szempont, hogy a funkció megtartása mellett a maximális stabilitásra törekedjünk. Szárazon rakott falaknál fontos a talaj szerkezetének ismerete és a lejtő magasságának pontos meghatározása. 150- 170cm lejtő alaphoz tartózó magasság felett, bármilyen kőből rakott támfal instabillá válhat. Ennél a lejárónál a két oldal nagy szintesése miatt, betonalapra kell helyeznünk a falunkat.

 

Megfelelő, a lejtő irányára merőleges zsalu elkészítése után, betonnal töltjük meg a részeket, majd annak megszilárdulása után kezdetét veheti a kövek lerakása. Az első sort szinte teljesen végigrakhatjuk. A következő sort kötésben ráhejezve növeljük a falunk magasságát és haladunk befelé, a lejtéssel ellentétes irányban is. Mindeközben a stabilitás megtartása érdekében folyamatosan töltjük és tömörítjük a földet a fal mögötti részeken.

 

Úgyan így a lejáró másik oldalán is. A falat addig emeljük, amíg a talaj szintjét el nem érjük, vagy már csak minimális lejtése marad a területnek.

A kocsilejáró burkolata: A megfelelő szintesés kialakítása után a talaj többszöri tömörítése következik. Fontos, hogy a terület oldalirányú lejtését minimalizáljuk, meggátolva ezzel az egyenetlen vízlefolyást, amely később a burkolat hibáit okozhatja.

TIPP: A lejárat alsó végén célszerű kialakítani egy vízelvezető csatornát, megvédve a garázst a befolyó víztől.

 

A betonból készült gyeprács elemek pontos illesztésével kialakult térhálós szerkezet hézagaiba apró szemű, többször rostált kavicsot töltünk, amit szintén gondosan tömörítünk.

   

További képek ( 18 kép )


Kapcsolódó referenciák

Kis területen is a maximumot
Teraszhoz kapcsolt kültéri faburkolat
Ahol a legkisebbek is jól érzik magukat
Büszkeségeink
Kaszálás nehéz terepen
Minimalista kert fenntartása
Egy évtized a kertben- I. A precíz kerttervezés
Munkák a tó körül
Egy évtized a kertben- II. A gongos kertápolás
A klasszikus kert
Élettel teli kert- homokkővel és fával
Ipari területhez integrált növényültetés
Elgyomosodott pázsit cseréje
Látványos munka egy nap alatt
Pihenőtér a kertben


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft