•  
  •  
  •  
  •  

Általános tudnivalók

Tegyük fel,hogy nyújtott csokrot kötünk:

Fontos mind az élõ-, mind a szárazkötészetnél az elõkészítés. Nem csak az asztalra való kikészítés,hanem a virágok elõkészítése is lényeges. Ha a virág nincs elõkészítve a csokorkötés lassabban halad, a levelek zavarnak kötés közben, a tüskék szúrnak, nem beszélve arról, hogy a virágon levõ zöld részek víz közvetlen hatására kezdenek elrothadni és a víz hamar büdösödik. Ezért ahol majd összekötjük a csokrot az alatt nem lehetnek levelek és fölösleges növényi részek.

A virágokat minden esetben megtisztítjuk a levelektõl és tüskéktõl az alsó egyharmad részig. Természetesen amelyik növénynek csupasz a szára azt nem kell. A zöld növényeknél ugyanez a helyzet. Virágválasztásnál fontos a virágok fejmérete. Mindig a legkisebb fejû virággal kell kezdeni, vagy a legbimbósabbal. Ez a súlypont miatt lényeges.
Nem szabad egy csokornál megengedni, hogy vagy jobbra, vagy balra húzzon. Szemmel látható legyen, hogy ki van egyensúlyozva. Akár más virágokkal, akár zöld növényekkel, akár kiegészítõkkel. Fontos a színválasztás is. Ha három színbõl áll a csokrunk, pl.: fehér, mályva, bordó, lehetõleg a legvilágosabb színnel kezdjük a kötést és a legsötétebbel fejezzük be. Ez is a súlypont miatt lényeges.

Kiválasztjuk a fû szál virágot, ami mögé zöldet teszünk. Ezzel nem kitámasztjuk a növényt, hanem belefoglaljuk a csokorba. A növény elé szintén zöldek kerülnek amelyek viszont támasztékul szolgálnak majd a többi virágnak. A virágkötésnél be kell tartani bizonyos szabályokat, . Ez azt jelenti, hogy vagy jobbról balra, vagy balról jobbra haladva kötjük a csokrot. Ez fontos az átfogás ill. az átmérõ miatt. Gondoljunk csak egy ötven szálas csokorra! Tehát a száraknak egy irányba kell állniuk, hogy ha esetleg egy többszálas csokorral állunk szemben, kicsi legyen a szárak átmérõje.

A második szálat a spirál betartásával bal oldalra tesszük ez elé szintén zöld kerül majd a harmadik szál virágot jobb oldalra helyezzük és az elé is zöldet teszünk. Nagyon fontos,hogy a virágok térben helyezkedjenek el, így esztétikailag jobban mutat a csokor. A nyújtott csokornál a második és harmadik szál virágot úgy fogjuk bele a csokorba,hogy kissé egymás alá kötjük,hogy lépcsõzetes legyen. Ezzel a technikával hosszabb hatásúvá tehetjük a csokrot. Bár aszimmetrikussá válik de mutatósabb. Aki nem lelkesedik az ilyen fajta csokrokért, köthet szimmetrikust is, annyi különbséggel, hogy a harmadik szál virágot,olyan szinten helyezi el, mint a második szálat.
Fontos, hogy a virágfejek ne érintkezzenek egymással, mert elnyomják egymást és nem tudnak külön-külön érvényesülni.

A zöldekkel lezárjuk a csokrot és duplán átkötjük a kötözõ szalaggal.

Kerek csokornál szintén ezzel a módszerrel kötünk csak ott forgathatjuk kötés közben a csokrot. A kerek formát nem csak a virágok elhelyezésével érhetjük el, hanem a zöldek segítségével is.

Törekedjünk arra, hogy az átkötés elég szoros legyen és a növények ne csúszkáljanak, hiszen nem biztos, hogy ha "átrendezõdnek" a virágok szállítás közben, az ugyanolyan esztétikus marad, mint ahogy mi kötöttük. A megkötés végén a szárakat, lehetõleg egyforma hosszúra vágjuk, de ferde metszlappal. Ez azt jelenti, hogy a virágszárakat ferdén vágjuk meg, így nagyobb felületen tudja felszívni a virág a vizet.

Vágásnál használjunk éles kést, hogy ollóval ne roncsoljuk a szárat. Ollóval történõ vágásnál, az edénynyalábokat összenyomjuk, így nehezebb a vízfelszívás, de a kés nem sérti annyira a szárat. A csokrot díszíthetjük különbözõ kellékekkel, mint pl.: színes papír, merített papír, krepp papír, celofán, masnik.
Véleményem: én nem kifejezetten szeretem a celofánt, mert (ha belezárjuk), károsíthatja a virágot. Nagyon sokan panaszkodnak, hogy hamar tönkremegy a virág, pedig levágtak a szárából.
Természetesen azért, mert a celofánon keresztül kevésbé tud szellõzni. A másik dolog amiért nem tartozik a kedvenceim közé, mert bepárásodik
és biztos, hogy mindenki látott már párás celofánt. Szerintem szörnyen néz ki, olyan, mintha leizzadt volna a virág.
A harmadik dolog: régimódi.
Inkább a színespapírra szavaznék, bár ha víz éri, akkor fog. Gondoljunk csak a gyerekek fehér blúzára ballagáskor, mikor vagy elered az esõ, vagy olyan meleg van, hogy izzad a kezük. Egy biztos. Nagyon dekoratív, így egy egyszerûbb csokrot is fel lehet dobni vele.
Igazság szerint én masni párti vagyok és mindenkinek tudom ajánlani. Lehet kapni mûanyag szalagot, amit a virág szárára szoktam tenni, a megkötés helyére. Ez, ha víz éri, nem ázik el, valamennyire takarja a csokor szárát és még dekoratív is.
FIGYELEM: minden virágnak vízberakás elõtt, le kell vágni a szárából!

Annyira még fel szeretném hívni a figyelmet, hogy erõs napsütés, illetve erõs hidegben nem árt, ha becsomagoljuk a virágot selyempapírba, hogy ne érintkezzen közvetlen a hõmérséklettel. Ha a kinti idõjárás körülményeibõl bevisszük a lakásba, érdemes 5-10 percig a papírban hagyni, hogy hozzá tudjon szokni a hõmérséklet változáshoz. Így nem fog összeesni.

A virágok vázáit 2-naponta mossuk ki Florasept-es vízzel és vágjunk a szárakból. Ezáltal tartósabbá tehetjük virágunkat.

Általános tudnivalók ( 4 kép )


Kapcsolódó cikkek

Virágkötészet célja
A csokor
Virágtálak
Virágkosarak
Szárazkötészet


Nyomtatás


Hírlevél


Időjárás előrejelzés

szerda2014.11.19

.szerda.csütörtök2014.11.20

.csütörtök.

10°

péntek2014.11.21

.péntek.szombat2014.11.22

.szombat.vasárnap2014.11.23

.vasárnap.További előrejelzés

Kertészkedés.hu - Copyright ©2010 - Minden jog fenntartva!
Megrendelés véglegesítése
0   termék 0 Ft